Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Σε τι δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τον επιβλέποντα

1. Στην δομή του κειμένου. Ειδικά αν ο άνθρωπος είναι και τον θετικών επιστημών, θα σε πείσει να βγάλεις ένα κείμενο μέσα στην παθητική σύνταξη (θα βρίθει ουσιαστικών και θα ψάχνεις ρήμα στην ενεργητική με το τουφέκι). Ο αναγνώστης θα διαβάζει και θα νομίζει ότι όλα γίνονται από μόνα τους στο έργο σου. 

2. Στη μορφολογία του κειμένου. Θα σου πει να κατεβάσεις το αρχείο μορφολογίας διπλωματικών εργασιών και να κάνεις επακριβώς ό,τι λέει. Μετά θα κοιτάξεις πάνω στο γραφείο του και θα βρεις τρία διδακτορικά άλλων, που το ένα δεν έχει παραγράφους, το άλλο θα έχει διάστιχο ό,τι να΄ναι και το τρίτο δεν έχει στοίχιση. Στα εξώφυλλα ο καθένας θα γράφει τον πόνο του, με άλλη γραμματοσειρά. Με λίγα λόγια, σε αυτά τα τυπικά μάλλον δεν δίνουν μεγάλη σημασία. Εντάξει, μην πας να βάλεις την πιο κοριτσίστικη γραμματοσειρά σου ή εκείνην που παραπέμπει σε logo heavy-metal συγκροτημάτων, αλλά π.χ στις επικεφαλίδες σου μπορείς να βάλεις και κάποια άλλη από την Times New Roman.  Μπες εδώ να χαζέψεις εξώφυλλα και μορφή διδακτορικών, να πάρεις ιδέες (το window-shopping του σπασίκλα)! 

3. Σε ακραίες συμπεριφορές. Τόσο στο κράξιμο όσο και στους επαίνους. Παίζει να έχει στραβώσει γιατί δεν αποδεικνύεται η θέση που ήθελε αυτός, όπως ήθελε αυτός. Παίζει να είσαι το αγαπημένο του παιδί, ο γιος που πάντα ήθελε να έχει. Παίζει να του έβγαλες τρελή δουλειά, παίζει να τον έχωσες σε τρελή δουλειά και να σε έχει στη μπούκα! Σε κάθε περίπτωση, στα διδακτορικά ισχύει ότι ισχύει σε κάθε ανθρώπινη σχέση: όταν ο άλλος είναι στα άκρα- φρικαρισμένος ή ευτυχισμένος- βάζεις κερί στα αφτιά. Ακούμε τους ανθρώπους όταν είναι νηφάλιοι. Στις άλλες περιπτώσεις, απλώς αποπροσανατολίζουν από το στόχο!

4. Στο πότε θα τελειώσεις! Θα σου βάζει τρελά deadlines, θα σκίζεσαι στη δουλειά, στο μεταξύ θα το έχει ξεχάσει ότι σου είχε πει να τελειώσεις και θα σου έχει βρει μια νέα θεωρία να ξανακάνεις την ανάλυση! Θα δουλεύεις καλοκαίρι για να παραδόσεις φθινόπωρο και θα έχει ξεχάσει να σου πει ότι παίρνει sabbatical και δε μπορεί να σου υπογράψει, μέχρι να ξαναγυρίσει σε τάξη! Γι΄αυτό το λόγο να θυμάσαι ότι οι Επιβλέποντες είναι σαν τους μάστορες, ποτέ δεν τελειώνουν κάτι στην ώρα τους. Ό,τι χρονοδιάγραμμα σου βγάλει, βάλε κι έναν χρόνο ακόμα.

5. Στο ότι ενδιαφέρεται γι' αυτό που κάνεις, πραγματικά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτό που κάνεις. Γιατί είναι πολύ εξειδικευμένο και μόνο εσύ τρώγεσαι μαζί του. Οπότε, μην έχεις παράλογες απαιτήσεις- να σου απαντάνε στα μέιλ, να ασχολούνται με τα προβλήματα και τα κολλήματα σου. Είσαι μόνος εκεί έξω φιλαράκο...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

έστειλαν κάρτ- ποστάλ